6 szklanek mąki pszennej
2 paczki suchych drożdży
1 łyżka cukru i soli
Pęczek szczypiorku posiekany
500 ml ciepłej wody
300 g sera brie lub camembert
Mleko do posmarowania i nasiona sezamu do dekoracji
Bułeczki z serem camembert i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce połączyć mąkę, droższe, cukier, sól, szczypiorek i wodę, a następnie wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni ok 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Nakłuć ciasto i podzielić na 12 -16 równych części. Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera o wymiarach 1 cm na 1 cm. Dokładnie zlepić ciasto, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zlepieniem na dół. Odstawić bułki by wyrosły, podwajając swoją objętość i delikatnie posmarować mlekiem, po czym posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzić na kratce.
Komentarze