BUŁECZKI Z SEREM CAMEMBERT I SZCZYPIORKIEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Nasze ulubione bułeczki ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
    2 paczki suchych drożdży
    1 łyżka cukru i soli
    Pęczek szczypiorku posiekany
    500 ml ciepłej wody
    300 g sera brie lub camembert
    Mleko do posmarowania i nasiona sezamu do dekoracji

Bułeczki z serem camembert i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce połączyć mąkę, droższe, cukier, sól, szczypiorek i wodę, a następnie wyrabiać ciasto na wilgotnej powierzchni ok 5 minut, by zrobiło się gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w natłuszczonej misce i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Nakłuć ciasto i podzielić na 12 -16 równych części. Uformować każdy kawałek w kulę, po czym w środek wcisnąć kawałek sera o wymiarach 1 cm na 1 cm. Dokładnie zlepić ciasto, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zlepieniem na dół. Odstawić bułki by wyrosły, podwajając swoją objętość i delikatnie posmarować mlekiem, po czym posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Studzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy