Bułeczki z serem

0 (0 ocen)

Dla wszystkich smakoszy sera.

Składniki:


  • Ciasto:
    1 kg mąki
    20 dkg margaryny
    2 szklanki mleka
    10 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dkg drożdży
    3 żółtka
    szczypta soli

    Nadzienie serowe:
    70 dkg sera białego twarogowego
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki śmietany

    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Ser

Bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na ogniu i studzimy. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy ściereczką i dajemy do wyrośnięcia.
  • 2. Ser mielimy przez maszynkę (chyba że gotowy z wiaderka to już nie trzeba )mieszamy go ze śmietaną i żółtkiem, dodajemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dajemy budyń śmietankowy i dobrze wszystko mieszamy.
  • Bułeczki z serem 3. Jak ciasto podrośnie, to rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka, na każde kółko na środek dajemy łyżkę nadzienia serowego i wyrabiamy bułeczki. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem jedna obok drugiej. W miseczce rozbijamy jajko i smarujemy nim bułeczki. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować