Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do pracy, na drugie śniadanie, do barszczu albo po prostu............ na smak :) A do tego szybkie, tanie i bardzo smaczne bułeczki z pieczarkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    80 dag masła
    1 op. suszonych drożdży
    1 szklanka mleka

    Farsz:

    1/2 kg pieczarek
    3 duże cebule
    olej
    majeranek, sól i pieprz

    1 jajko rozmącone z 1 łyżką mleka

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta drożdżowego. 1/3 mleka podgrzewamy, wsypujemy drożdże, dodajemy ok 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiewamy, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione, ale nie gorące masło, ciepłe mleko, wsypujemy resztę mąki, sól i cukier. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy na drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy na kostkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się przyrumieni doprawiamy obficie majerankiem, solą i pieprzem, a następnie dorzucamy pieczarki. Dusimy ok 10 minut. Studzimy.
  • ciaaach 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  • 4. Pieczemy ok 12 minut w 200*C.

Komentarze

Podobne przepisy