Idealne do pracy, na drugie śniadanie, do barszczu albo po prostu............ na smak :) A do tego szybkie, tanie i bardzo smaczne bułeczki z pieczarkami.
2 godz.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
80 dag masła
1 op. suszonych drożdży
1 szklanka mleka
Farsz:
1/2 kg pieczarek
3 duże cebule
olej
majeranek, sól i pieprz
Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta drożdżowego. 1/3 mleka podgrzewamy, wsypujemy drożdże, dodajemy ok 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiewamy, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione, ale nie gorące masło, ciepłe mleko, wsypujemy resztę mąki, sól i cukier. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
2.Pieczarki myjemy i kroimy na drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy na kostkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się przyrumieni doprawiamy obficie majerankiem, solą i pieprzem, a następnie dorzucamy pieczarki. Dusimy ok 10 minut. Studzimy.
3.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Komentarze