Pyszne,pasują na śniadanie,kolację lub po prostu jako przekąska.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody
185 g pesto z papryką i ricottą
suszony tymianek
Bułeczki z paprykowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski,zrobić wgłębienie,dodać pokruszone drożdże,cukier i sól.
Wlać wodę i oliwę z oliwek.
Zagnieść ciasto ręcznie,albo robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
Miskę przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt 40x60 cm,posmarować pesto.
Następnie zwinąć w roladę,wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kawałki o szerokości 5 cm.
Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tymiankiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 15-20 minut.
Komentarze