Bułeczki z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku wgłębienie (dla zaczynu), umieścić tam pokruszone drożdże, cukier i letnie mleko.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać otręby, rozbełtane jajko, roztopione i ostudzone masło i sól.
Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem (z końcówkami spiralnymi do ciasta drożdżowego) i ponownie zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Ciasto podzielić na 12 równych części i formować bułeczki.
Ułożyć je w odstępach (bo wyrosną) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem bułek do piekarnika, posmarować je mlekiem i można posypać makiem.
Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 175*C.
Po upieczeniu, ostudzić na kratce.
Porady
Jeżeli chcemy większe bułeczki, to dzielimy ciasto na 8 części.
Komentarze