BUŁECZKI Z OTRĘBAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis dostałam od siostry i wprowadziłam swoje zmiany. Bułeczki są puszyste, z chrupiącą skórką, w sam raz na śniadanie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 45 dkg mąki
    - garść otrębów pszennych
    - 4,5 dkg świeżych drożdży
    - 1 łyżeczka cukru
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1 jajko
    - 4 dkg masła roztopionego i ostudzonego
    - 3/4 łyżeczki soli
    - mleko do posmarowania bułeczek

Bułeczki z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BUŁECZKI Z OTRĘBAMI 1. Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku wgłębienie (dla zaczynu), umieścić tam pokruszone drożdże, cukier i letnie mleko.
    Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, a następnie dodać otręby, rozbełtane jajko, roztopione i ostudzone masło i sól.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem (z końcówkami spiralnymi do ciasta drożdżowego) i ponownie zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • BUŁECZKI Z OTRĘBAMI 2. Ciasto podzielić na 12 równych części i formować bułeczki.
    Ułożyć je w odstępach (bo wyrosną) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Przed włożeniem bułek do piekarnika, posmarować je mlekiem i można posypać makiem.
    Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 175*C.
    Po upieczeniu, ostudzić na kratce.

Porady

Jeżeli chcemy większe bułeczki, to dzielimy ciasto na 8 części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy