Bułeczki z migdałową kruszonką.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piekę je na niedzielne śniadanie z dżemem i kakao smakują wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na bułeczki (ok 12 sztuk)

    500 g mąki pszennej
    70 g margaryny, roztopionego
    pół łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
    14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
    2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
    200 ml mleka

    Migdałowa kruszonka

    50 g zmielonych migdałów
    35 g masła, miękkiego
    szczypta cynamonu
    40 g cukru brązowego
    3 łyżki mąki pszennej

Bułeczki z migdałową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z drożdży mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Margarynę roztopić i ostudzić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę ,cukier , dodać jajka.
    Następnie wlewamy drożdżowy rozczyn i margarynę.
    Ugniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.
  • migdałowa kruszonka 3. Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki
    Uformowane bułeczki układamy na papieże do pieczenia i zostawiamy na 30 minut by ponownie wyrosły.
  • 5. Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonkę.
    Pieczemy 20 min w 180-190 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy