Bułeczki z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite, zwłaszcza dla osób lubiących czosnek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0.5 kg mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1.5 łyżeczki soli
    8 g świeżych drożdży
    szklanka mleka
    30 g masła roztopionego
    Nadzienie:
    60 g miękkiego masła
    8 ząbków czosnku
    2 łyżeczki pietruszki
    zioła prowansalskie do smaku
    Dodatkowo:
    1 jajo

Bułeczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy na środku dołek i wrzucamy rozkruszone drożdże, odrobinę ciepłego mleka i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż drożdże zaczną parować.
  • 2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. by podwoiło swoją objętość.
  • uformowane bułeczki 3. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze i odstawiamy na kilka minut, aby ponownie wyrosły.
  • 4. Przygotowujemy nadzienie. Czosnek przecieramy przez prasę, pietruszkę siekamy i dodajemy do masła. Składniki rozcieramy na gładką masę i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
  • nacięte bułeczki 5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i ostrym nożem robimy nacięcia.
  • Bułeczki posmarowane nadzieniem czosnkowym 6. Nacięcia na bułkach wypełniamy nadzieniem z masła i czosnku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180.

Porady

Bułki można także nadziać papryką, mięsem, pieczarkami, żółtym serem itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy