BUŁECZKI Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze domowe ,maślane bułeczki z malinami smakują wybornie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 op drożdży 100 g
    1/4 L letniego mleka
    70 g cukru
    500 g mąki
    1 jajko
    3 żółtka
    130 g masła
    sól
    skórka z cytryny
    cukier waniliowy
    ok 500 g malin
    cukier

Bułeczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zasypać kilkoma łyżkami cukru,wymieszać ,zostawić na kilka minut.Następnie odcedzić z powstałego soku umieszczając je na sitku.Mąkę przesiać,na środku zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w mleku.Dodać cukier,jajka,masło,szczyptę soli,cukier waniliowy i cytrynę.Starannie wyrobić ciasto ,oprószyć mąka,przykryć ściereczką,odstawić na 30 min.Ponownie wyrobić ciasto ,odstawić na 15 min.Po tym czasie ciasto porcjować ,formując placki wielkości małej dłoni na środku każdego nakładać maliny ,zlepiać w kulę.Bułki układać ciasno w wysmarowanej formie.Wierzch bułeczek smarować białkiem i posypać cukrem.Piec ok 20-30 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Porady

Ciasto drożdżowe możemy przygotować nawet 1 dzień wcześniej,gdyż nie musi ono wyrastać w cieple...Możemy uformowaną kulę ciasta drożdżowego włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski,przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.Powolne wyrastanie ciasta sprawi ,że wypieki będą bardziej puszyste i smaczniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy