Bułeczki z lukrem cytrynowym i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn. Letnie mleko wlewamy do miski dodajemy pokruszone drożdże , cukier - mieszamy . Posypujemy mąką. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do miski wsypujemy 600g mąki dodajemy sól ok 3/4 łyżeczki ,wbijamy 2 żółtka i 1 całe jajko. Masło roztapiamy - studzimy . Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z mąką . Wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Bierzemy po kawałku ciasta formujemy w rękach kółko nakładamy prażone jabłka zamykamy - formując bułeczkę.
2.. Układamy na blaszce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę dodajemy troszkę soku z cytryny. Upieczone zimne bułeczki smarujemy lukrem.Posypujemy posiekanymi pistacjami
Komentarze