Bułeczki z karmelizowaną pigwą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bułeczki z karmelizowaną pigwą. Dzieci je uwielbiają.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka 2 ½ szklanki
    Drożdże suche 1 opakowanie
    Cukier 1/3 szklanki
    Cukier waniliowy 1 łyżeczka
    Szczypta soli
    Cynamon 1 łyżeczka
    Mleko ¼ szklanki
    Jaka 2 szt.
    Masło ½ kostki
    Cukier puder do posypki
    Składniki na farsz:
    Pigwa 5 szt.
    Cynamon 1 łyżeczka
    Masło 1 łyżka
    Cukier 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z karmelizowaną pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu:
    Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ugotować do miękkości. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzane masło z cynamonem i cukrem i karmelizować przez 10 minut.
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać z cukrami, drożdżami, wlać mleko, wbić jajka i rozpuszczone i ostudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto urywać dłoniami, spłaszczać, nakładać skarmelizowaną pigwę i formować bułeczki, zlepiając od dołu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć gotowe bułeczki zlepieniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować