Bułeczki z kalarepka i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy drożdże, cukier i około 3 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy mąki, jajko, sól, olej.
3.Całość wyrabiamy około 15 minut. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodajemy jeszcze wody. Do gotowego ciasta dodajemy kalarepkę. Mieszamy i dodajemy pietruszkę. Ponownie wyrabiamy do połączenia składników.
4.Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy do podrośnięcia na około1 godzinę.
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek i dzielimy go na ok. 15 części.
6.Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Gotowe pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, a następnie pieczemy około 30 minut w 180˚C. Po wyjęciu studzimy i zajadamy.
Komentarze