Pyszne pulchne bułeczki polecam ze szklanką mleka.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
2 całe jajka
1 żółtko (białko do smarowania)
30 g świeżych drożdży
270 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
3/4 szklanki jagód leśnych
200 g sera półtłustego
1 małe jajko
2 łyżki cukru
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii-kilka kropel
wiórki kokosowe do posypania
Bułeczki z jagodami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać pozostałe składniki oprócz oleju (mleko wlewać partiami ),zagnieść elastyczne ciasto. Olej dolać pod koniec mieszenia.
Przykryć ściereczką, trzymać w cieple,aż podwoi objętość.
2.Jagody przebrać, opłukać i osączyć na papierowym ręczniku.
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków , dodać cukier, jajko, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy, wymieszać.
3.Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, formować kulki, spłaszczyć je w dłoniach, nakładać po łyżeczce jagód i sera zlepiać bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować bułeczki białkiem, posypać wiórkami kokosowymi, upiec na rumiano w temperaturze 180*C.
Porady
Bułeczki najlepiej formować dłońmi oprószonymi mąką,wtedy ciasto się do nich nie przykleja.
Z porcji wyszło mi 16 bułeczek.
Komentarze