Bułeczki z jagodami i serem

2 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne pulchne bułeczki polecam ze szklanką mleka.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 całe jajka
    1 żółtko (białko do smarowania)
    30 g świeżych drożdży
    270 ml letniego mleka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    3/4 szklanki jagód leśnych
    200 g sera półtłustego
    1 małe jajko
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii-kilka kropel
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Bułeczki z jagodami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia.
    Do mąki dodać pozostałe składniki oprócz oleju (mleko wlewać partiami ),zagnieść elastyczne ciasto. Olej dolać pod koniec mieszenia.
    Przykryć ściereczką, trzymać w cieple,aż podwoi objętość.
  • 2. Jagody przebrać, opłukać i osączyć na papierowym ręczniku.
    Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków , dodać cukier, jajko, kilka kropel ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy, wymieszać.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, formować kulki, spłaszczyć je w dłoniach, nakładać po łyżeczce jagód i sera zlepiać bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
    Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować bułeczki białkiem, posypać wiórkami kokosowymi, upiec na rumiano w temperaturze 180*C.

Porady

Bułeczki najlepiej formować dłońmi oprószonymi mąką,wtedy ciasto się do nich nie przykleja. Z porcji wyszło mi 16 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować