Bułeczki z jagodami

4.5 (143 ocen)

Sezon na jagody w pełni, więc zrobiłam pyszne, domowe jagodzianki.

Składniki:

  • -1 kg mąki
    -1/2 l mleka
    -10 dag drożdży
    -1/2 szklanki cukru
    -4 jajka
    -4 łyżki rozpuszczonej margaryny
    -szczypta soli
    -60 dag jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię.
    Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować