Bułeczki z jabłkami i dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne , mieciutkie bułeczki. Bardzo je lubimy. Nadzewam je sezonowymi owocami lub gęstymi powidłami. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe;
    1/2 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
    łyżka cukru z prawdziwą laską wanilii
    2 jajka
    5 dag drożdży

    1,5 kg jabłek
    8 łyżek pure z dyni hokkaido
    cukier trzcinowy do smaku
    łyżeczka cynamonu

    jajko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki z jabłkami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram i kroję w drobne kawałki. Duszę na wolnym ogniu aż lekko zmiękną. Dosładzam cukrem trzcinowym do smaku i dodaję cynamon oraz mus z dyni. Mieszam i studzę.

    Drożdże zalewam 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodaję po łyżce cukru oraz mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. Masło roztapiam i lekko studzę. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. W dalszej kolejności dodaję resztę ciepłego mleka, przestudzone masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatam aż będzie odstawało od ręki.

    Przekładam do miski i ponownie odstawiam do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

    Odrywam po kawałku ciasta, lekko go rozpłaszczam na dłoni. Na środek nakładam porcję nadzienia i zlepiam. Postępuję podobnie jak przy pączkach.

    Bułeczki układam w odstępach na blaszce. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 20 minut w180 st.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować