Bułeczki z dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie bułeczki ,które znikają bardzo szybko

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 16 sztuk :
    500 g mąki
    250 ml mleka
    50 g świeżych drożdży
    ½ szklanki cukru pudru
    ¼ szklanki stopionego masła
    16 łyżek dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Do mleka dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą . Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie.
    Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy przesiany cukier i zaczyn . Wyrabiamy kilka minut ciasto. Gdy ciasto jest już gładkie partiami dodajemy zimny tłuszcz i wyrabiamy aż się ładnie połączy z ciastem. Jeśli ciasto nadmiernie się lepi można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem , nakrywamy ściereczką i odstawiamy aż podrośnie na około godzinę. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek , który dzielimy na 16 części. Bułeczki powinny ważyć 60-70g. Każdą część spłaszczamy a na środek nakładamy po łyżce dżemu. Bułeczki sklejamy, formujemy zgrabne bułeczki i układamy na dowolnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać , aby między bułeczkami zachowywać odstępy ,ponieważ bułeczki urosną. Bułeczki pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 min w temp 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować