REKLAMA

Bułeczki z delikatną nutą cytryny i nadzieniem krówkowym

wyświetlono: 82 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Delikatne, warstwowe ciasto drożdżowo-serowe ze słodkim nadzieniem krówkowym. Samo ciasto jest bardzo pracochłonne i wymaga cierpliwości, ale smak i zapach wynagrodzi to poświęcenie

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 6 godz.

Składniki:

  • około 5 g świeżych drożdży
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka masła - 200g
    250 g serka homogenizowanego naturalnego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki syropu z cytryn

    1 puszka - 400g masy krówkowej

    cukier puder do posypania
    cytrynki z syropu do ozdoby
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, sól sok z cytryny, syrop, skórkę cytrynową i mieszam z drożdżami. Następnie dodaję serek i masło. Wyrabiam kulę ciasta, które owijam i rośnie lodówce przez 3 godziny.
  • 2. Schłodzone i wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i kroję w pasy.
    Na każdy pas wykładam masę krówkową i zawijam - gotowy rulon ukladam blaszce wyłożonej papierem. Czynność powtarzam do wypełnienia blachy - piekę w 250'C przez około 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 200'C i piekę przez około 10-15 min.
  • 3. Gorące bułeczki wykładam na kratkę do ostudzenia.
    Ostudzone bułeczki posypuję cukrem pudrem

Porady

Syrop z cytryn na bazie miodu, który wykorzystałam pochodzi z przepisu p. Renaty /przepis/domowa-mikstura-na-przeziebienie-4 Sok ze świeżej cytryny powoduje, że ciasto nie robi się tłuste. Syrop z cytryn, wspomaga pracę drożdży i nadaje piękny zapach ciasta

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE