BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

Często je robię ponieważ moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • drożdże ok. 80g
    mleko 2 szklanki
    margaryna 100g
    cukier ok.pół szklanki
    2-3 jajka zależy od wielkości
    mąka ok. 1kg (może być więcej)
    aromat
    cukier waniliowy
    tabliczka czekolady mlecznej lub biała zależy od gustu
    1 jajko do smarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN:
    Drożdże rozmieszać w małej ilości ciepłego mleka następnie dodać
    kilka łyżek mąki i wymieszać na jednolitą masę.Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
    W dużej misce wysypać mąkę dodać wcześniej zrobiony rozczyn.
    3 jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na pulchną masę.Dodać do
    mąki.Margarynę rozpuścić ostudzić na letnią i dodać do pozostałych składników.Na koniec dodajemy resztę mleka ,aromat i zagniatamy tak aby ciasto było lużne . Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Tabliczkę czekolady ścieramy na tartce o dużych oczkach.Jeśli lubimy aby było dużo nadzienia to oczywiście więcej niż jedną tabliczkę.
    Gdy ciasto wyrośnie robimy bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy aż się zrumienią w 160-180 C ok 20 30 minut.

Porady

Gdy ulepimy bułeczki można zostawić je jeszcze raz do wyrośnięcia i dopiero po tym smarować jajkiem.Ja pierwszą blachę nie zostawiamy do ponownego wyrośnięcia wtedy piekarnik nagrzewam do 100 C a gdy wkładam dopiero zwiększam temperaturę do 160-180 C.Wtedy one powoli wyrastają w piekarniku i nie pękają chociaż zdarza się że tak ale rzadko.Kolejne blachy wkładam po drugim wyrośnięciu.wszystkie bułeczki robię od razu . Nadziewać można czymś innym jeśli ktoś nie lubi czekolady.(masa makowa z puszki ,dżem ,ser) Wierzch możemy posypać makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować