Bułeczki z cynamonowym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego , kiedy nadchodzi weekend pieczemy bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłuszkiem duszonym na masełku z dużą doza cynamonu. Do tego mega dużo lukru i coś dla oka ,srebrne kuleczki.

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dkg maki + 3 łyżki
    5 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki masła
    1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
    1 jajko
    1 kg jabłek
    cukier puder
    śmietana 30%
    masło ok 2 łyżki
    cynamon

Bułeczki z cynamonowym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn , wbić jajko , wlać reszt mleka, roztopione masło resztę cukru i wyrobić ciasto. Jabłka obrać pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle dodać cynamonem i odrobinę cukru- chwile smażyć . Następnie jabłka studzimy.

    .
  • 2. Rwać ciasto formować owalny kształt nakładać jabłuszka i formować wałeczki. Układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 20 min w 280 stopniach. Zimne lukrujemy. Lukier mieszamy cukier puder z odrobiną śmietany. Lukrujemy bułeczki i posypujemy perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy