Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego , kiedy nadchodzi weekend pieczemy bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłuszkiem duszonym na masełku z dużą doza cynamonu. Do tego mega dużo lukru i coś dla oka ,srebrne kuleczki.
Bułeczki z cynamonowym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn , wbić jajko , wlać reszt mleka, roztopione masło resztę cukru i wyrobić ciasto. Jabłka obrać pokroić w kostkę , podsmażyć na maśle dodać cynamonem i odrobinę cukru- chwile smażyć . Następnie jabłka studzimy.
.
2. Rwać ciasto formować owalny kształt nakładać jabłuszka i formować wałeczki. Układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 20 min w 280 stopniach. Zimne lukrujemy. Lukier mieszamy cukier puder z odrobiną śmietany. Lukrujemy bułeczki i posypujemy perełkami.
Komentarze