Bułeczki z cynamonową skorupką

  • wyświetlono: 167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i niezwykle puszyste bułeczki. Mają troszkę inną strukturę niż bułeczki na samej mące tortowej ponieważ krupczatka jest mąką taką grudkowatą. Z jajka, cukru i cynamonu podczas pieczenia utworzyła się taka przepyszna skorupka. Bułeczki są słodkie, puchate i pyszne. Nie można się od nich oderwać. Upieczcie zachęcam.

bgg (Kopiowanie)
  • 18 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 jajka
4 łyżki oleju
pół szklanki syropu z mniszka lekarskiego

Na skorupkę:
1 jajko
pół szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki z cynamonową skorupką

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.
  • 3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • 4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.
  • 5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut. Podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.
Czas podany wraz z pieczeniem oczekiwaniem na wyrastanie ciasta i przygotowywaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowecynamondrożdżeśniadaniebułeczkibułkipodwieczorekkarnawałsłodkie bułeczkipieczywopiknikDOMOWE PIECZYWOdrugie śniadaniedrożdżowe bułkibułeczki z cynamonem

Komentarze

Podobne przepisy

bułeczki z nutellą

Dodane przez: agarybak76

Bułeczki drożdżowe z nutellą

Miękkie, puszyste i maślane bułeczki...

chałka

Dodane przez: klementynka

chałka z cynamonową kruszonką

piekę ją od około dwóch lat. Chałka...

Bułeczki maślane z kruszonką

Dodane przez: Skotka

Bułeczki maślane z kruszonką

Puszyste, miękkie bułeczki do dżemu....

pikantne bułeczki z tuńczykiem

Dodane przez: klementynka

Pikantne bułeczki z tuńczykiem

Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam...

Bułeczki z ziarnami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułeczki z ziarnami.

Przepis na te bułeczki wymyśliłam...

Bułeczki z parówkami

Dodane przez: bietka

Bułeczki z parówkami

Smaczne bułeczki z parówkami, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE