Pyszne bułeczki na śniadanko i podwieczorek , nie lukrowane więc zdrowe
60 min
Składniki:
ok. 30 bułek
1 kg mąki
10 dag drożdży
ok.350 ml mleka i 25 ml kefiru
4 żółtka
130 g cukru i 1 łyżka miodu
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
cynamon w proszku
białko jaja , cukier
Bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę ciepłego mleka.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę przesiać dodać do niej rozczyn drożdży , żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i olej.
Dokładni zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować posmarować rozmąconym białkiem z łyżeczką cukru i posypać cynamonem.
Zwinąć ciasto w roladę i pokroić na kilka części.
Piec w 180 C przez 25-15 minut.
Komentarze