Bułeczki z borówkami i cytrynowym lukrem

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, zdrowymi borówkami i słodko-cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na deser z owocami, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Dzięki bułeczkom z borówkami możemy poczuć lato również zimą.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
100g cukru
3 łyżki cukru wanilinowego
250ml mleka
120g masła
50g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek
1 łyżka mleka do posmarowania bułek

Dodatkowo:
600g świeżych borówek amerykańskich
6 łyżek cukru żelującego 2:1
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:
3 łyżki mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
16 łyżek cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki z borówkami i cytrynowym lukrem

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1-2 łyżki borówek i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowebułeczkismaczneszybkietanieborówki amerykańskiez owocami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-04v4mu3

Dodane przez: Kasia Chudoba

Ciastka francuskie z nadzieniem serowym i...

Bardzo szybkie i łatwe ciastka

image-20qjm3y

Dodane przez: k_marysia

Ciastka francuskie z brzoskwinią i borówką

Błyskawiczne ciasteczka bez dodatku...

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Dodane przez: zzewa

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Jak maj to muszą być drożdżówki...

ciasteczka różane z lukrem

Dodane przez: klementynka

ciasteczka różane z lukrem

Urocze małe ciasteczka nie tylko...

Mini pączki z lukrem

Dodane przez: 2milutka

Mini pączki z lukrem

Mini pączusie drożdżowe, pulchne,...

Mini serniczki z musem morelowym

Dodane przez: amaranthrose

Mini serniczki z musem morelowym i borówkami

Mini serniczki z musem morelowym...