Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, zdrowymi borówkami i słodko-cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na deser z owocami, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Dzięki bułeczkom z borówkami możemy poczuć lato również zimą.
Bułeczki z borówkami i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1-2 łyżki borówek i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
4.Lukier:
Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
5.Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.
Komentarze