Bułeczki z borówkami i cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, zdrowymi borówkami i słodko-cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na deser z owocami, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Dzięki bułeczkom z borówkami możemy poczuć lato również zimą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    1 jajko
    100g cukru
    3 łyżki cukru wanilinowego
    250ml mleka
    120g masła
    50g świeżych drożdży
    szczypta soli
    1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek
    1 łyżka mleka do posmarowania bułek

    Dodatkowo:
    600g świeżych borówek amerykańskich
    6 łyżek cukru żelującego 2:1
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    3 łyżki mleka
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    16 łyżek cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Bułeczki z borówkami i cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1-2 łyżki borówek i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki i odstawić aby lukier stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować