Moja córka-straszny niejadek widząc co robię ,powiedziała abym bułki zrobiła bez dodatku sera i boczku,ale jej nie posłuchałam.Po upieczeniu zjadła 3 i stwierdziła ,że bardzo dobre.
Bułeczki z boczkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokrój w kostkę ,podsmaż.
.Mąkę przesiej do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,sól ,pieprz i wodę.Całość wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.Następnie wsyp starty na tarce o dużych oczkach ser,dodaj boczek,wyrób przez chwilę i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
.Gdy ciasto zwiększy swoją objętość,zagnieć je i uformuj bułeczki(około 8-10 szt)Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Pozostaw bułki jeszcze do wyrośnięcia.Żółtko wymieszaj z łyżką wody ,posmaruj wierzch bułeczek.Piecz w piekarniku przez około 30-35 min.w temp.180 st C.
Komentarze