Bułeczki z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

Bułeczki z białą kiełbasą przygotowałam dla męża do pracy. Miła odmiana od zwykłych kanapek.

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g wody
    10 g mąki
    Ciasto właściwe:
    50 g wody
    10 g drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    250 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli
    3-4 białe kiełbaski (w zależności od wielkości)
    + jajko do posmarowania

Bułeczki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać.
    Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na 3-4 cm kawałki.

    Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć kawałek kiełbasy i zawinąć.

    Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia.

    Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy