Bułeczki z białą kiełbasą przygotowałam dla męża do pracy. Miła odmiana od zwykłych kanapek.
Składniki:
Zaczyn:
50 g wody
10 g mąki
Ciasto właściwe:
50 g wody
10 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
1 jajko
250 g mąki pszennej typ 650
0,5 łyżeczki soli
3-4 białe kiełbaski (w zależności od wielkości)
+ jajko do posmarowania
Bułeczki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na 3-4 cm kawałki.
Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć kawałek kiełbasy i zawinąć.
Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 20 minut.
Komentarze