Bułeczki w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
W połowie szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy ,dzielimy na 10, 12 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nastepnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce.
Porady
Oliwki możemy zastąpić suszonymi pomidorami lub świeżą bazylią.
Komentarze