Bułeczki w stylu włoskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny dodatek do śniadania

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki wody
    Czubata łyżeczka soli
    Czubata łyżeczka cukru
    5 dag drożdży
    Garść posiekanych dowolnych oliwek
    Czubata łyżka ziół prowansalskich
    3 łyżki oliwy lub oleju
    Jajko do posmarowania
    Dowolne ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    W połowie szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy ,dzielimy na 10, 12 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nastepnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce.

Porady

Oliwki możemy zastąpić suszonymi pomidorami lub świeżą bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować