Bułeczki twarogowo- jabłkowe z cynamonem, makiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W mojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś wymyśliłam taki przepis na bezglutenowe bułeczki twarogowe z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i makiem. Jedna taka bułeczka ma 115kcal, będzie w sam raz do porannej kawki albo na przekąskę przed obiadem

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego (klinek), 100g mąki ryżowej, 1 jabłko (u mnie 130g po obraniu), 1 jajko, 20g maku niebieskiego mielonego, garść rodzynek (około 30g), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego), 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Ciastka Bezy

Bułeczki twarogowo- jabłkowe z cynamonem, makiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy twarogowej, dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować małe kulki (bułeczki), wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, posmarować bułeczki mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-28 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować