Bułeczki szafranowe z Kornwalii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Takie bułeczki jadano kiedyś do popołudniowej Enhlish Tea, dziś w erze muffinkowej trochę o nich zapomniano.Przepis zainspirowany bułeczkami z Jamie Magazine z marca tego roku. Bułeczki przepyszne.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - mleko (ciepłe): 75 mililitrów
    - brązowy cykier: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - rodzynki: 100 gramów
    - kurkuma lub szafran (namoczony w łyżce wody): 1 łyżeczka
    - margaryna: 50 gramów
    - jajko niewielkie: 1 sztuka
    - woda (letnia): 50 mililitrów
    - maślanka do posmarowania: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki szafranowe z kornwalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, mąki i mlekiem. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przy drożdżach suchych tę czynność można pominąć.
    Mieszamy mąkę z cukrem i margaryną i solą do konsystencji kruszonki- z pomocą miksera, szpatułki, lub ręcznie. Dodajemy zaczyn, roztrzepane jajko, kurkumę, wodę, mleko i rodzynki. Mieszamy w misce za pomocą drewnianej łyżki. Zostaw ciasto na 10 minut by odpoczęło, by łatwiej go było wyrabiać.
  • 2. Dalej wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem do ciasta, lub ręcznie. Ciasto na początku będzie bardzo klejące, ale po wyrabianiu przez kilka minut, zaczyna odstawać od ręki. Ciasto drożdżowe zawsze dobrze rozciągamy i zbijamy by złapało dużo powietrza, oraz by uaktywnić gluten zawarty w mące.
    Gdy ciasto jest już mniej klejące możemy wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i dalej wyrabiać dłońmi również posypanymi mąką.
  • 3. Ciasto wkładamy do czystej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 1,5 godziny w cieple miejsce do wyrośnięcia, lub aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki. Wykładamy je na papier do pieczenia posmarowany olejem, lub silikonową matę do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odległości. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
  • słodkie bułeczki kornwalijskie 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 'C. Bułeczki smaruję po wierzchu maślanką, by ładnie się zarumieniły, ale można je także posmarować rozkłóconym jajkiem.

    Pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. Bułeczki urosną także w trakcie pieczenia a także nabiorą rumieńców. Kornwalijskie bułeczki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce kuchennej.
  • Słodkie bułeczki drożdżowe z rodzynkami 5. Wyśmienicie smakują solo- jak również z kremowym serkiem, dżemem, czy samym masłem. Można je także podgrzać przed podaniem. Są cudownie puszyste i rozpływają się w ustach...

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować