Bułeczki świnki na słono

5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Jest to pracochłonny przepis jednak warty końcowego efektu. Doskonały dla małych łakomczuchów i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
    400 g mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży 7 g lub 14 g świeżych
    1 jajko
    200 ml naturalnego jogurtu
    100 ml ciepłego mleka
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

    Składniki na ciasto maślane:
    150 g mąki
    100 g masła

    Składniki na farsz:
    30 dag pieczarek
    15 dag boczku
    1 cebula

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
    1 białko lekko roztrzepane, do sklejania
    kilka ziaren pieprzu lub goździki



Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babeczki Babeczki

Bułeczki świnki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie. Pokroić wszystkie składniki farszu w kostkę i usmażyć.
    Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić.
    Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości(na około 40 min).
    Składniki ciasta maślanego połączyć razem i dobrze wyrobić.
  • 2. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Szklanką wycinać głowy świnek, na środek kłaść farsz i przykryć wyciętym kółkiem, z mniejszej foremki wyciąć nosy, a uszy zrobić poprzez przecięcie mniejszego kółka na cztery. Wszystkie te elementy przykleić do głowy za pomocą białka. Przykleić dwa ziarenka pieprzu na miejsce oczu. Świnki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  • 3. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować