Jest to pracochłonny przepis jednak warty końcowego efektu. Doskonały dla małych łakomczuchów i nie tylko.
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży 7 g lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto maślane:
150 g mąki
100 g masła
Składniki na farsz:
30 dag pieczarek
15 dag boczku
1 cebula
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko lekko roztrzepane, do sklejania
kilka ziaren pieprzu lub goździki
Bułeczki świnki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie. Pokroić wszystkie składniki farszu w kostkę i usmażyć.
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić.
Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości(na około 40 min).
Składniki ciasta maślanego połączyć razem i dobrze wyrobić.
2.Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Szklanką wycinać głowy świnek, na środek kłaść farsz i przykryć wyciętym kółkiem, z mniejszej foremki wyciąć nosy, a uszy zrobić poprzez przecięcie mniejszego kółka na cztery. Wszystkie te elementy przykleić do głowy za pomocą białka. Przykleić dwa ziarenka pieprzu na miejsce oczu. Świnki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Komentarze