Bułeczki świnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1).Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
2).Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać razem z mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrośnięcia.3).Kolejno dodać jajko, sól i roztopione masło. Zgnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
4).Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na grubość ok. 4mm. Wykroić 24 krążki o średnicy 10cm i 12 krążków o średnicy 5cm. Z pozostałego ciasta wykroić uszy.
5).12 większych krążków ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku rozłożyć marmoladę, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim, dużym krążkiem i mocno skleić brzegi by marmolada nie wypłynela w czasie pieczenia.6.)W małych krążkach, przeznaczonych na nos, zrobić dziurki(może być to slomka bądź nawet skówka)7).Żółtka roztrzepać z łyżeczką mleka.
Nosy i uszy posmarować roztrzepanym żółtkiem i przykleić (dobrze przyciskając) do dużych krążków.
8).Całe świnki posmarować pozostałym, roztrzepanym żółtkiem.
9).Jeżeli świnki są ładnie napuszone, możemy od razu je piec.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zarumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
10).Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała.11). Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg. Zrobić oczy. Źrenice zrobić czekolady. Natomiast czekoladę, należy rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka do mrożenia i zrobić źrenice jak lukier będzie dobrze zaschnięty.
Komentarze