Bułeczki śniadaniowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę pszenną (typ 650), dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową i razową oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrobić-można za pomocą miksera z hakiem. Pod koniec dodać ziarna. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h) Gdy wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką
stolnicę.Uformować okrągłe bułeczki (ja robiłam bułeczki 85g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić pod przykryciem na 30 minut. Bułeczki posmarować zimnym kleikiem (przygotowanym z mąki żytniej i wody-tak jak się robi kisiel tylko w małej ilości) i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Komentarze