Bułeczki śniadaniowe z ziarnami

4.5 (160 ocen)

Zdrowe bułeczki z ziarnami. Idealne na śniadanie lub dla dziecka do szkoły.

Składniki:

  • 1 szklanka* mąki pszennej typ 650
    1 szklanka jasnej mąki orkiszowej typ 630
    3/4 szklanki mąki pszennej razowej
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżki oliwy
    250 ml letniej wody
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżka pestek słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego złotego


    Składniki na posypkę:

    1 łyżka pestek słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego złotego
    1/2 łyżeczki czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki1 1. W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę pszenną (typ 650), dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową i razową oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrobić-można za pomocą miksera z hakiem. Pod koniec dodać ziarna. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość (ok. 1 h) Gdy wyrośnie wyłożyć je na posypaną mąką
    stolnicę.Uformować okrągłe bułeczki (ja robiłam bułeczki 85g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić pod przykryciem na 30 minut. Bułeczki posmarować zimnym kleikiem (przygotowanym z mąki żytniej i wody-tak jak się robi kisiel tylko w małej ilości) i posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

    * 1 szklanka to 250 g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować