Bułeczki śniadaniowe z sezamem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Puszyste, miękkie bułeczki, pieczone w formie, do odrywania. Posypane sezamem i suszonymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem, kolendrą.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
    1 op. suszonych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    75 g masła
    230 ml mleka
    1 jajko
    2 łyżki sezamu
    1 łyżka ulubionych suszonych ziół
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki śniadaniowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Mleko i masło przełóż do rondelka i podgrzewaj aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, cukier. Dodaj przestudzone mleko z masłem i zacznij wyrabiać, wbij jajko. Wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
    3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
    4. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
    5. Wyrośniete ciasto ugnieć i urywaj kulki o wadze ok. 20-25 g. Układaj w okrąg w formie. Odstaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
    6. Bułki posmaruj delikatnie mlekiem, posyp sezamem i ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować