Bułeczki śniadaniowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Mleko i masło przełóż do rondelka i podgrzewaj aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, cukier. Dodaj przestudzone mleko z masłem i zacznij wyrabiać, wbij jajko. Wyrób na gładkie, jednolite ciasto.
3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
4. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
5. Wyrośniete ciasto ugnieć i urywaj kulki o wadze ok. 20-25 g. Układaj w okrąg w formie. Odstaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
6. Bułki posmaruj delikatnie mlekiem, posyp sezamem i ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut.
Komentarze