Bułeczki śniadaniowe o smaku paprykowym. Polecam bo są puszyste i bardzo łatwe do zrobienia. Bardzo fajnie smakują z masełkiem i szynką.
2 godz.
Składniki:
45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
1 dag drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
5 dag masła
280 ml mleka letniego plus 1 łyżka do posmarowania
1 papryka żółta mała
1/2 papryki czerwonej
Bułeczki śniadaniowe paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę dwie łyżki, przekładam do miski, dodaję cukier, drożdże i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Około 5 łyżek. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam mleko w którym rozpuszczam sól, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Paprykę wydrążam, kroję w kostkę drobną i dodaję do składników. Ciasto wyrabiam ręką żeby było elastyczne. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ciasto dzielę na 12 części i formuję kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, i nacinam każdą bułkę nożem. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Bułki rosną na blaszce dlatego nie układać ich za blisko siebie.
Komentarze