Bułeczki śniadaniowe paprykowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bułeczki śniadaniowe o smaku paprykowym. Polecam bo są puszyste i bardzo łatwe do zrobienia. Bardzo fajnie smakują z masełkiem i szynką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
    1 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    5 dag masła
    280 ml mleka letniego plus 1 łyżka do posmarowania
    1 papryka żółta mała
    1/2 papryki czerwonej

Bułeczki śniadaniowe paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1.
    Mąkę dwie łyżki, przekładam do miski, dodaję cukier, drożdże i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Około 5 łyżek. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • ciasto zagniecione 2. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam mleko w którym rozpuszczam sól, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Paprykę wydrążam, kroję w kostkę drobną i dodaję do składników. Ciasto wyrabiam ręką żeby było elastyczne. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • bułki uformowane 3. Ciasto dzielę na 12 części i formuję kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, i nacinam każdą bułkę nożem. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Bułki rosną na blaszce dlatego nie układać ich za blisko siebie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy