Rewelacyjny sposób na ciepłe chrupiące bułeczki np do twarożku z rzodkiewka i szczypiorkiem na śniadanie. Wczoraj wieczorem zagniotłam ciasto i wstawiłam do lodówki, a dzisiaj rano upiekłam bułeczki.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
1 łyżka cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
4 szklanki mąki pszennej tortowej
2.Wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką by nie było zbyt twarde. Włożyć do miski lekko posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc
3.Rano ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 50 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
4.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Komentarze