Bułeczki śniadaniowe

4.5 (160 ocen)

Rewelacyjny sposób na ciepłe chrupiące bułeczki np do twarożku z rzodkiewka i szczypiorkiem na śniadanie. Wczoraj wieczorem zagniotłam ciasto i wstawiłam do lodówki, a dzisiaj rano upiekłam bułeczki.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
    7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    1 łyżeczka soli
    4 szklanki mąki pszennej tortowej


    1 roztopiona łyżka masła do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn), masło roztopić
  • 2. Wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale starać się nie podsypywać zbyt dużo mąką by nie było zbyt twarde. Włożyć do miski lekko posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc
  • 3. Rano ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować bułeczki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 50 minut. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
  • 4. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować