Bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Co zrobić z odrobiną gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, jeśli nie ma czasu ani ochoty na lepienie pierogów bądź kopytek? Ja piekę bułeczki- delikatne w środku, z chrupiąca skórką, idealne na śniadanie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    2 średnie ziemniaki (ugotowane), 300ml letniego mleka, 7g suchych drożdży, 2 jajka, około 600g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, coś do posypania (u mnie nasiona chia).

Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce (duże oczka), dodać letnie mleko, drożdże, 1 jajko i jedno białko ( drugie żółtko zostawić do smarowania bułeczek), wymieszać dokładnie. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Mąkę dodawać stopniowo. Naoliwić ręce, podzielić ciasto na 10 jednakowych części, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozbełtanym żółtkiem, posypać czymś wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 7-10 minut aż się zarumienią. Polecam, naprawdę pyszne i proste, akurat tak, jak lubię:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy