Bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bułeczki idealne na śniadanko , podane z pysznym dżemikiem , serkiem lub wędliną , do tego kawka .... śniadanie idealne :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej

    1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody

    25g drożdży świeżych

    2 łyżki cukru

    1 łyżeczka soli

    2 jajka + 1 rozbełtane do posmarowania

    4 łyżki oleju rzepakowego

Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. W ciepłej wodzie mieszamy cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5 minut . Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 14 części i formujemy wałeczki. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym nacinamy ostrym nożem , smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC . Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy