Wiosenne ślimaki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim. Pyszne na gorąco i na zimno.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kefiru naturalnego
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka miodu
    20g świeżych drożdży
    100g masła
    szczypta soli
    Nadzienie:
    garść posiekanego czosnku niedźwiedziego
    100g masła do smarowania ciasta

Wiosenne ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki ślimaki 1. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki na ciasto i końcówką hak wyrabiam ciasto. Kulę ciasta pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • bułeczki ślimaki 2. Kroję czosnek niedźwiedzi.
  • bułeczki ślimaki 3. Z wyrośniętego ciasta formuję kulki. Pozostawiam do wyrośnięcia.
  • bułeczki ślimaki 4. Wyrośnięte kulki cieniutko rozciągam, smaruję masłem i posypuję czosnkiem niedźwiedzim.
  • bułeczki ślimaki 5. Zwijam roladkę.
  • bułeczki ślimaki 6. Następnie formuję ślimaka.
  • bułeczki ślimaki 7. Ślimaczki układam na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C około 20-25 minut.
  • bułeczki ślimaki 8. Upieczone gorące ślimaczki smaruję masłem. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno, jeśli coś się zostanie, też są pyszne.

Komentarze

Podobne przepisy