Wiosenne ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki na ciasto i końcówką hak wyrabiam ciasto. Kulę ciasta pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Kroję czosnek niedźwiedzi.
3.Z wyrośniętego ciasta formuję kulki. Pozostawiam do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte kulki cieniutko rozciągam, smaruję masłem i posypuję czosnkiem niedźwiedzim.
5.Zwijam roladkę.
6.Następnie formuję ślimaka.
7.Ślimaczki układam na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C około 20-25 minut.
8.Upieczone gorące ślimaczki smaruję masłem. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno, jeśli coś się zostanie, też są pyszne.
Komentarze