Bułeczki - ślimaczki zakręcone bazylią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonale wypieczone, zrumienione bułeczki nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    4g suchych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    170ml letniej wody

    Pesto:
    40g świeżej bazylii
    50g orzeszków ziemnych niewolonych
    1 ząbek czosnku
    60ml oliwy z oliwek
    10ml soku z cytryny
    35g żółtego sera
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    1 jajko
    oliwa



Bułeczki - ślimaczki zakręcone bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k9mub1 1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką
    i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-16q3854 2. Pesto:
    Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-0krothl 3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40cm x 30cm.
    Na ciasto wyłożyć przygotowane pesto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
  • image-13o7pjo 4. Następnie zwinąć w rulon i pokroić na plastry o grubości około 2cm. Pokrojone plastry ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą i posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • image-0yqd2wx 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy