Bułeczki razowo-pszenne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Od pewnego czasu sama robię wypieki pieczywa w domu , nie mogłam trafić na dobry przepis aż w końcu jest o to on podzielę się z wami aby w waszych domach zagościł ten niepowtarzalny zapach pieczonego chlebka czy bułek

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej 450 lub może być do wypieków chleba
    1 szkl. mąki pełnoziarnistej
    1,5 łyżeczki drożdży instant
    1,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki masła
    3/4 szkl. wody letniej
    3 łyżki siemia lnianego
    2 łyżki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki razowo-pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagniatamy , odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 10 minut po czym znowu wyrabiamy .
    Jeżeli nie macie ciepłego miejsca w domu to wcześniej mozna nagrzać piekarnik ale nie mocno i tam włożyć wyrobione ciasto na 1 h .

    Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je 8 części , wyrabiamy kuleczki , układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na 45 minut .

    Pieczemy 15-20 minut w 225 stopniach ( ja wkładam ciasto do zimnego piekarnika i dopiero ustawiam daną temp.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować