Od pewnego czasu sama robię wypieki pieczywa w domu , nie mogłam trafić na dobry przepis aż w końcu jest o to on podzielę się z wami aby w waszych domach zagościł ten niepowtarzalny zapach pieczonego chlebka czy bułek
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej 450 lub może być do wypieków chleba
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
3/4 szkl. wody letniej
3 łyżki siemia lnianego
2 łyżki słonecznika
Bułeczki razowo-pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagniatamy , odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 10 minut po czym znowu wyrabiamy .
Jeżeli nie macie ciepłego miejsca w domu to wcześniej mozna nagrzać piekarnik ale nie mocno i tam włożyć wyrobione ciasto na 1 h .
Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je 8 części , wyrabiamy kuleczki , układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na 45 minut .
Pieczemy 15-20 minut w 225 stopniach ( ja wkładam ciasto do zimnego piekarnika i dopiero ustawiam daną temp.)
Komentarze