Idealne na śniadanie ciemne bułeczki z dodatkiem pomarańczowego musu z dyni.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 sztuk
40 dag mąki razowej żytniej typ 2000
10 dag mąki tortowej typ 450 +do podsypania
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 duża łyżka masła
½ szklanki rozgotowanej dyni(u mnie muscat)
1/3 szklanki ciepłego mleka
½ łyżeczki cukru
Ziarna dyni – 1 łyżka
Papier do pieczenia
Bułeczki razowo dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę białą, dodać ciepłe mleko, cukier, pokruszone drożdże, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć by drożdże wyrosły. Następnie dodać mąkę razową, sól, miąższ dyni, jajko, stopione masło, wyrobić dobrze ciasto, będzie trochę klejące. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko rozwałkować, podzielić na 12 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie. Naciąć w połowie, na wierzch dodać pestki dyni. Odstawić na 10 minut by bułeczki podrosły.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni około 30 minut na złoty kolor.
Komentarze