100 g dokarmionego dzień wcześniej zakwasu
260 g mąki pszennej razowej
200 g maki pszennej
30 g otrąb pszennych
25 g płatków owsianych
2 łyżeczki lnu
20 g drożdży
1 łyżka cukru
13 g soli
300 ml wody
2 łyżki oleju
Bułeczki razowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto będzie gładkie, nie lepiące.
2.Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. U mnie rosło godzinę i dwadzieścia minut.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i pokroić na 12 części.
4.Uformować małe okrągłe bułeczki.
5.Bułki spryskać wodą i posypać mieszanką ziaren. Ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
6.Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
7.Po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
Komentarze