Bułeczki razowe z ziarnami

4.5 (183 ocen)

Pyszne, zdrowe i nie trudne do zrobienia.

Składniki:

  • 100 g dokarmionego dzień wcześniej zakwasu
    260 g mąki pszennej razowej
    200 g maki pszennej
    30 g otrąb pszennych
    25 g płatków owsianych
    2 łyżeczki lnu
    20 g drożdży
    1 łyżka cukru
    13 g soli
    300 ml wody
    2 łyżki oleju

    Posypka:
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka lnu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki razowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto będzie gładkie, nie lepiące.
  • Ciasto wyrośnięte 2. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. U mnie rosło godzinę i dwadzieścia minut.
  • Na stolnicy 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i pokroić na 12 części.
  • Bułki 4. Uformować małe okrągłe bułeczki.
  • Bułki 5. Bułki spryskać wodą i posypać mieszanką ziaren. Ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Bułki 6. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Gotowe, smacznego 7. Po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować