Bułeczki pszenno-żytnie

0 (0 ocen)

Na zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 150 ml ciepłego mleka
    -150 ml wody
    -230 g mąki pszennej
    -230 g mąki żytniej
    -25 g drożdży
    -1,5 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka cukru
    -mleko
    -płatki owsiane i siemię lniane do posypania

Bułeczki pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki pszenno-żytnie 1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami, wlewamy mleko i wodę, zagniatamy i przykryte ściereczką ciasto odstawiamy na ok 1 godz. do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy 8 małych bułeczek, ponownie odstawiamy przykryte na ok pół godz. Po tym czasie na każdej bułeczce robimy krzyżyk, polewamy mlekiem, posypujemy opłatkami owsianymi i siemieniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy