BUŁECZKI PSZENNE Z PRZEDZIAŁKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na 6 dużych bułeczek lub 8 mniejszych:Bułeczki są przepyszne, skórka chrupiąca a środek mięciutki:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • około 3,5 - 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    300ml ciepłej wody
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z części mąki, wody, drożdży i cukru zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.
    (ja dałam 70ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru).
    Pozostawić na około 15 minut do podrośnięcia.
  • 2. Pozostałe składniki wsypać do misy (na początek 3 szklanki mąki resztę przy wyrabianiu) i wymieszać.
    Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
    Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  • 3. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć podzielić na 6 lub 8 części,
    każdą spłaszczyć i zwinąć w sakiewkę (boki podwinąć pod spód)
    i wyłożyć na blaszkę gładką powierzchnią do góry.

    (w zależności od wielkości), aż będą ładnie zarumienione.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • 6. Każdą bułeczkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką i przykryć ściereczką
    - zostawić na 30 minut do napuszenia.
  • 7. 7. Przed wstawieniem do piekarnika można bułeczki jeszcze oprószyć,
    wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut - ja piekłam 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować