Bułeczki pszenne z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam, kiedy w kuchni unosi się zapach domowego pieczywa. Od kilku lat piekę sama. Zaparłam się i nie kupuję :) Tym razem, polecam mięciutkie bułeczki z makiem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    20 g. drożdży
    500 g. mąki
    1 łyżeczkę soli
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    1 jajko
    suchy mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki pszenne z makiem 1. Do miski wlać ciepłą wodę. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.
    Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
    Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki.
    Ja zrobiłam 10 sztuk.
    Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem.
    Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły.
  • Bułeczki pszenne z makiem 2. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut.
    Przed włączeniem piekarnika, wstawić na dolną półkę, blaszkę z wodą.
    Ja wlałam 3/4 szklanki. Następnie spryskać boki piekarnika.
    Możecie tylko spryskać piekarnik, bez wlewania wody na blaszkę.
    Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć blaszkę z bułkami i jeszcze raz spryskać piekarnik.

    Upieczone bułki wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować