Bułeczki pszenne z błonnikiem

5 (168 ocen)

...................

Składniki:


  • 1 kg mąki pszennej
    50 g drożdży
    2 łyżki błonnika jabłkowego
    50 g margaryny Kasia
    1 szk letniej wody
    1 szk letniego mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 łyżka prażonych otrąb pszennych
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki pszenne z błonnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do letniego mleka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki.
    Wszystko lekko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży.
    Kasię stopić i przestudzić.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać błonnik, sól i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie, kilka razy je przerobić, formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Naciąć bułki w kratkę i posypać otrębami.
    Bułki zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoją swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować