Bułeczki pszenne "poszarpane"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. otrębów pszennych
    1/2 szkl. mleka
    20 g drożdży
    2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    + 1 jajko do posmarowania

Bułeczki pszenne "poszarpane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy