Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :)
1 godz. 20 min
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. mleka
20 g drożdży
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
+ 1 jajko do posmarowania
Bułeczki pszenne "poszarpane" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Można je ponacinać w dowolny sposób. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w około 200 stopniach.
Komentarze