Bułeczki pszenne nadziewane wiśniami z nalewki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne, nadziewane wiśniami bułeczki, ale tylko dla dorosłych :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki typ 650
    50 g świeżych drożdży
    3 szklanki mleka
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju
    jajko rozbełtane do posmarowania bułek
    sezam do posypania bułek

    nadzienie:
    wiśnie z nalewki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki pszenne nadziewane wiśniami z nalewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką, do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Formujemy bułeczki, nakładamy do każdej po 7 wisienek, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować