500g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
375 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżki soli
25 g roztopionego masła
do posypania : mak, sezam, czarnuszka
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Sposób przygotowania przepisu:
Bułeczki pszenne
1.
Z drożdży zrobić rozczyn ( do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem .Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać łyżkę mąki, wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min.)
Wyrobić ciasto z podanych składników i rozczynu, aż będzie elastyczne.
Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Następnie odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki (16 sztuk) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć jeszcze na 20-30 min. Przed pieczeniem posmarować bułki jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.
Piec w 200 st około 20 min do zezłocenia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze