Bułeczki pszenne

0 (0 ocen)

bardzo smaczne bułeczki

Składniki:

  • Składniki na 16 bułek:

    500g mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    375 ml ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżki soli
    25 g roztopionego masła
    do posypania : mak, sezam, czarnuszka

    Ponadto:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn ( do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem .Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
    Dodać łyżkę mąki, wymieszać.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min.)

    Wyrobić ciasto z podanych składników i rozczynu, aż będzie elastyczne.
    Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
    Następnie odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki (16 sztuk) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć jeszcze na 20-30 min. Przed pieczeniem posmarować bułki jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.
    Piec w 200 st około 20 min do zezłocenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy