Mleczno-maślane bułeczki z dodatkiem chrupiących orzeszków i aromatycznego kopru włoskiego.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
proporcje na 8 bułeczek:
500 g mąki pszennej tortowej typ 450
100 g masła
około 250 ml mleka
łyżka zakwasu chlebowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki soli morskiej
łyżka miodu
20 g świeżych drożdży
do posypania orzeszki ziemne i nasiona kopru włoskiego
mleko do posmarowania bułeczek
tłuszcz w sprayu do natłuszczenia patelni
żeliwna okrągła patelnia o średnicy 32 cm
Bułeczki posypane orzeszkami ziemnymi i koprem włoskim pieczone na żeliwnej patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzieży robota umieszczamy wszystkie składniki ciasta. Za pomocą końcówki hak wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
2.Wyrobione ciasto zdejmujemy z haka. Formujemy kulę. Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy. Przykrywamy pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
4.Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki jednakowej wielkości. Układamy je na natłuszczonej patelni żeliwnej. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
5.Orzeszki ziemne rozkruszamy w moździerzu.
6.Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Część bułeczek posypujemy orzeszkami, a pozostałe nasionami kopru włoskiego.
7.Bułki wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200°C pieczemy około 25-30 minut, aż bułeczki ładnie się przyrumienią. Upieczone bułeczki studzimy na kratce kuchennej.
Komentarze