Bułeczki pomidorowe

0 (0 ocen)

Zawijane bułeczki o pomidorowym smaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetnie komponują się z żółtym serem, idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    ok. 260 ml wody
    1 i 1/2 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 i 1/2 łyżeczka soli
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    60 g suszonych pomidorów z oleju
    przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    oliwa lub olej do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-025ipwh 1. W połowie ciepłej wody z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić wgłębienie i dodać koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Dodać pokrojone suszone pomidory i dolewając powoli resztę wody zagnieść elastyczne ciasto.
  • image-16i4yee 2. Przykryć je folią spożywczą i pozostawić na 30 min., aby odpoczęło.
  • image-0t9sufc 3. Kolejno wyrywać małe kawałki o wadze ok.90 g i rolować tworząc wałeczek na lekko podsypanej stolnicy. Zawijać bułeczki. (Mnie wyszło 10, ale to zależy jak duże będziemy formować). Wyłożyć na natłuszczonej formie, zachowując spore odstępy.
  • image-0bd32xd 4. Wierzch bułeczek posypać przyprawą i przykryć folią spożywczą na 40 min., aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190°C przez ok.15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pomidorowe bułeczki

To może cię zainteresować