Zawijane bułeczki o pomidorowym smaku z dodatkiem suszonych pomidorów. Świetnie komponują się z żółtym serem, idealne na śniadanie.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
ok. 260 ml wody
1 i 1/2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczka soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
60 g suszonych pomidorów z oleju
przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
oliwa lub olej do natłuszczenia formy
Bułeczki pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie ciepłej wody z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić wgłębienie i dodać koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Dodać pokrojone suszone pomidory i dolewając powoli resztę wody zagnieść elastyczne ciasto.
2.Przykryć je folią spożywczą i pozostawić na 30 min., aby odpoczęło.
3.Kolejno wyrywać małe kawałki o wadze ok.90 g i rolować tworząc wałeczek na lekko podsypanej stolnicy. Zawijać bułeczki. (Mnie wyszło 10, ale to zależy jak duże będziemy formować). Wyłożyć na natłuszczonej formie, zachowując spore odstępy.
4.Wierzch bułeczek posypać przyprawą i przykryć folią spożywczą na 40 min., aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190°C przez ok.15 min.
Komentarze