Bułeczki pizzowe z karczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż zwiększy swoją objętość.
2. Masło roztopić.
3. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, masło delikatnie przestudzone, cukier, jajka i sól.
4. Całość wyrabiać około 10 minut, po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
5. Gdy ciasto wyrośnie, przerobić go ponownie, podzielić na około 12 równych kawałków, każdy kawałek przerobić uformować bułeczkę i spłaszczyć na około 1cm.
6. Bułeczki ułożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą z nich posmarować passata pomidorową, posypać serem żółtym startym na grubych oczkach, poukładać kawałki karczku, wedle uznania można posypać je oregano.
7. Piec w temp. 180* około 15-20 minut.
Komentarze