Bułeczki pizzowe

0 (0 ocen)

Tą potrawę miałam przyjemność skosztować w tureckim kurorcie, jest przepyszna polecam tak jak i cała kuchnię turecką. Smacznego.

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg maki
    20g drożdży
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    ok 1 szklanka ciepłej wody

    farsz:
    1 czerwona papryka
    2 pomidory świeże lub z puszki
    1 cebula
    300g mielonego mięsa wołowego lub baraniny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    świeża kolendra
    sól
    pieprz

Bułeczki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozpuścić z cukrem w letniej wodzie i stopniowo dodawać mąkę, sól, olej, jogurt i wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godź. Wyrobić ciasto i podzielić na 10 porcji. Uformować placek na który będzie nakładany farsz. Brzegi ciasta zawijamy do góry, tworząc kształt łódek.
    Wykonanie farszy:
    Zmielone mięso przesmażamy na oliwie i odstawiamy do wystudzenia. Do niego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, pomidory bez skóry, paprykę oraz świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem może być odrobina ostrej papryki w płatkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy